facebook twitter youtube pro location cart tooth_decay tooth_decay_2 teeth_whitening dental_plaque adult child share mail print menu-mobile close map list-map search didyouknow arrow-right arrow-left left-thin-arrow right-thin-arrow faq folder record bad_breath toothaches mouth_ulcers dental_whitening sensitive_gums dental_thrusts oral_injuries tooth_sensitivity

Cariile dentare: importanța prevenirii

Dintre problemele de sănătate dentară, cariile sunt cele mai cunoscute, deoarece sunt cele mai frecvente. Deși numărul acestora a scăzut de la generalizarea pastelor de dinți cu fluor, cariile dentare rămân o cauză frecventă a îngrijirilor stomatologice, chiar și pentru adulți. Cum să le previi?

Ce este caria dentară?

 

 

Caria dentară, ce este?

 

 

 

 

Cavități scobite în dinți de bacterii, cariile provoacă dureri dentare și pot duce la distrugerea dinților. Apar atunci când smalțul care protejează dintele este uzat de acțiunea substanțelor acide produse de bacteriile din placa bacteriană. Apar și atunci când rădăcina dintelui, care nu este protejată de smalț, este expusă acestor acizi din cauza retragerii gingiei.

 

 

 

 

Care sunt semnele cariei dentare?

 

 

 

 

O carie se manifestă adesea prin hipersensibilitatea unui dinte la alimente acide, reci sau calde. La început, dinții cariați sunt sensibili doar la cald și la rece, iar durerea este trecătoare - deși variază foarte mult de la persoană la persoană.

Când procesul ajunge la pulpă (în inima dintelui), dintele se poate infecta, cu dureri intense, pulsante (care „pulsează”).

O decolorare gălbuie sau maronie a dintelui poate sugera, de asemenea, o carie.

 

 

 

 

Care sunt complicațiile cariei dentare?

 

 

 

 

Un dinte cariat nu se vindecă singur. Fără o intervenție eficientă, uneori se formează un abces (o pungă de puroi), care provoacă durere, febră și umflături într-o zonă a feței sau a gurii pe partea laterală a dintelui stricat. Infecția poate deveni chiar generalizată și poate provoca probleme grave.

În orice caz, dacă nu este tratat, dintele cariat se va distruge treptat și va trebui extras.

 

 

 

 

Care sunt cauzele cariilor?

 

 

 

 

Rolul plăcii bacteriene în formarea cariilor

 

 

 

 

Caria este o infecție cauzată de bacteriile din gură. Acestea se fixează pe dinți sub formă de placă bacteriană, o depunere care se prinde de smalț. Acestea digeră zaharurile din gură și dinți, producând acizi care în timp atacă smalțul.

Când ajung la dentină (principala substanță din care sunt formați dinții), acești acizi determină demineralizarea acesteia. Se formează o cavitate în care proliferează bacteriile, ceea ce declanșează un cerc vicios.

 

 

 

 

Rolul problemelor gingivale în formarea cariilor

 

 

 

 

Problemele gingivale (gingivită, parodontită), destul de frecvente la adulți, tind să provoace retragerea părții care protejează rădăcina dinților. Coletul (partea care unește rădăcina cu partea exterioară a dintelui) este apoi expus bacteriilor care cauzează carii. Deoarece rădăcina și coletul nu sunt protejate de smalț, acizii produși de aceste bacterii vor ataca rapid dentina și vor cauza carii.

 

 

 

 

Cum să previ cariile?

 

 

 

 

1. Zilnic, o igienă orală impecabilă

 

 

 

 

La adulți, prevenirea cariilor se bazează în principal pe:

 

 

 

 


 • măsurile de prevenire a formării plăcii bacteriene (pelicula de bacterii care secretă substanțe acide) |

 • întărirea smalțului și a dentinei dentare cu săruri de fluor, făcându-le mai rezistente la atacurile acizilor.

 •  
 •  
 •  
 •  

 

 

 

 

Pentru a reuși acest lucru, este necesar să te speli pe dinții de două sau trei ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor, să cureți spațiile dintre dinți cu ață dentară sau periuțe.

 

 

 

 

2. Alegerea unei paste de dinți îmbogățite cu fluor

 

 

 

 

Fluorul contribuie la întărirea smalțului și a dentinei. În plus, îmbunătățește acțiunea periajului prin reducerea activității bacteriene din placa bacteriană. Există o mare varietate de paste de dinți îmbogățite cu fluor în funcție de concentrația lor de această substanță. Aceasta se exprimă în ppm (părți pe milion sau mg/kg).

La adulți, pentru îngrijirea zilnică, medicii stomatologi recomandă utilizarea unei paste de dinți care conține 1500 ppm de fluor. Unele săruri de fluor se fixează mai rapid pe smalț, cum ar fi fluorinolul. Pasta de dinți ELGYDIUM Protecție împotriva cariilor conține 1500 ppm de fluorinol, precum și siliglicol care favorizează fixarea fluorului pe suprafața dinților.

Uneori, acțiunea periajului poate fi suplimentată cu o apă de gură cu fluor, de exemplu ELGYDIUM Protecția Smalțului.

 

 

 

 

3. Folosirea aței dentare sau periuțelor interdentare

 

 

 

 

Spațiile dintre dinți sunt adesea inaccesibile pentru periuțele de dinți. Pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană care se ascund acolo, este necesară folosirea unor periuțe interdentare adaptate la dimensiunea spațiului dintre doi dinți sau ață dentară, care există într-o versiune fluorurată pentru o acțiune mai bună împotriva plăcii dentare (de exemplu, INAVA Dentofil Fluor). Acest tip de îngrijire este indicat în special persoanelor cu coletul dinților dezvelit.

 

 

 

 

4. O periuță de dinți eficientă care nu deteriorează smalțul

 

 

 

 

Pentru a îndepărta placa bacteriană, cel mai bine este să folosești o periuță de dinți care curăță în profunzime zonele greu accesibile, dar respectă smalțul. Periuțele de dinți cu peri rotunzi implantați în diverse direcții sunt deosebit de potrivite pentru prevenirea plăcii bacteriene, de exemplu periuțele ELGYDIUM Diffusion sau ELGYDIUM Anti-placă bacteriană.

 

 

 

 

5. Controalele regulate la stomatolog

 

 

 

 

Trebuie făcut un control la stomatolog cel puțin de două ori pe an pentru a te asigura că placa bacteriană nu s-a fixat sub formă de tartru (și, dacă este necesar, pentru a face un detartraj) și pentru a identifica cea mai mică carie.

Acesta este și momentul pentru a pune întrebări despre igiena orală și produsele și instrumentele de utilizat pentru prevenirea cariilor.

 

 

Pastă de dinți protecție carii pentru adulți

La adulți, prevenția cariilor se face prin întărirea smalțului cu ajutorul fluorului și printr-o bună igienă buco-dentară, pentru a împiedica acumularea plăcii: dinți, spații interdentare, etc.

Citește despre rutină
 1. 1

  O pastă de dinți care întărește smalțul

  Paste de dinți

  ELGYDIUM- ÎNGRIJIRE

 2. 2

  O periuță de dinți care curăță în profunzime

  Periuțe de dinți

  ELGYDIUM- ACCESORII

 3. 3

  Folosirea unei ațe dentarecu clorhexidină

  Ață dentară

  ELGYDIUM CLINIC- ACCESORII

Persoanele care au citit acest articol au fost interesate de: